Top Ad unit 728 × 90

Επικεφαλίδες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΡΟΔΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ

ΣΗΚΩ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΗΜΕΝΕ ΧΑΤΖΗΡΩΜΙΕ




Είχε δεν είχε ο χατζηρωμιός με έκανε να παραμιλώ πάλι. Ανοίγω τον υπολογιστή πρωί πρωί και να σου μια φωτογραφία από την Τήνο με το «ευσεβές» πλήθος πεσμένο στα τέσσερα να έρπετε προς το χριστιανικό τέμενος. Ο αυτοεξευτελισμός σε όλη του την μεγαλοπρέπεια, κι όμως ταπεινότητα την είπαν στις εκκλησιές και την ανέδειξαν σε αρετή (και την ευλόγησαν που λέει και ο ποιητής). Εξάσκηση στην υποδούλωση και ο χατζηρωμιός ανυποψίαστος , παράδοση σου λέει. Δεν καταλαβαίνει ο καημένος ότι τον έχουν μάθει να υποτάσσεται μέσω αυτής της δήθεν παράδοσης. Έτσι άλλωστε του λέει το ιερό του βιβλίο «Υποτάγητε οὖν πάσῃ ἀνθρωπίνῃ κτίσει διὰ τὸν Κύριον, εἴτε βασιλεῖ, ὡς ὑπερέχοντι, εἴτε ἡγεμόσιν, ὡς δι' αὐτοῦ πεμπομένοις εἰς ἐκδίκησιν μὲν κακοποιῶν, ἔπαινον δὲ ἀγαθοποιῶν· ὅτι οὕτως ἐστὶ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, ἀγαθοποιοῦντας φιμοῦν τὴν τῶν ἀφρόνων ἀνθρώπων ἀγνωσίαν·» (Α΄Πέτρου κεφ.2 στιχ.13-14).
Θα μου πεις τώρα το κατάλαβες, πρώτη φορά το βλέπεις αυτό το θέαμα. Η αλήθεια είναι πως μου είναι γνωστό αλλά μόνο μετά από χρονιά ενασχόλησης με την Ιστορία αυτού του τόπου άρχισαν κάποια φαινόμενα να μου γίνονται κατανοητά και να διακρίνω τους ενωτικούς ιστούς που συνθέτουν την λεγόμενη «Ρωμιοσύνη». Έτσι λοιπόν άρχισα να καταλαβαίνω γιατί και πως ο Έλληνας έγινε Ρωμιός. Πως από εκεί που παρατασσόταν με τόση ευκολία εναντία δεκαπλάσιων αντιπάλων, και δεν ρωτούσε πόσοι είναι οι εχθροί αλλά που είναι, τώρα έμαθε να προσκύνα όπως τον διδάσκουν οι πνευματικοί του ηγέτες. Δεσπότες τους αποκαλεί μάλιστα και τους φίλα τα χέρια.
Μοιρολάτρης και υποταγμένος ο χατζηρωμιός τώρα πια στα δύσκολα πέφτει στα γόνατα και παρακαλεί. Έτσι έκανε και όταν οι Τούρκοι είχαν κυκλώσει την Κωνσταντινούπολη, ελάχιστοι μάχονταν στα τείχη, οι περισσότεροι είχαν κατακλίσει τις εκκλησιές και προσεύχονταν, άσε αυτούς που είχαν γίνει μοναχοί και στερούσαν το κράτος και από έμψυχη αλλά και οικονομική δύναμη. Το χριστιανικό ιερατείο δεν κακόπεσε καθόλου, το δόγμα της υποταγής δούλευε βλέπεις το ίδιο καλά και με τους Τούρκους. Ο Χατζηρωμιός έγινε λοιπόν ραγιάς και έπρεπε να παραμένει τέτοιος. Έτσι όταν κάποιοι «καταραμένοι» μορφωμένοι στην Δύση άρχισαν να μιλάνε για Ελλάδα και ελευθερία το ιερατείο έστειλε τους μονάχους να αλωνίζουν την επικράτεια της επιρροής τους και να διδάσκουν την υποταγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μονάχος Κοσμάς ο Αιτωλός που τον έκαναν και άγιο. Αυτόν έστειλε ο πατριάρχης των Ρωμιών να κράτηση τους ραγιάδες σκυφτούς και να τους κάνει να κλείσουν τα αυτιά τους σε ανθρώπους σαν τον Κοραή και των Φεραίο που τους έλεγαν ότι είναι Έλληνες και πρέπει να επιζητούν την ελευθερία τους. Απολύστε δυο μικρά αποσπάσματα από τα διδάγματα του στους ραγιάδες:
«Έμαθα πως με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθενε έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθενε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθενε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας.» Διδαχές Κοσμά Αιτωλού
«Και διατί δεν ήφερεν ο Θεός άλλον βασιλέα, που ήταν τόσα ρηγάτα έδω κοντά να τους το δώση, μόνον ήφερε τον Τούρκον, μέσαθεν από την Κόκκινην Μηλιάν και του το εχάρισε; Ήξερεν ο Θεός, πως τα άλλα ρηγάτα μας βλάπτουν εις την πίστιν, και ο τούρκος δεν μας βλάπτει. Άσπρα (=χρήματα) δώσ’ του και καβαλλίκευσέ τον από το κεφάλι. Και δια να μη κολασθώμεν, το έδωσε του τούρκου, και τον έχει ο Θεός τον Τούρκον ωσάν σκύλον να μας φυλάη». Διδαχές Κοσμά Αιτωλού
 Κάποια στιγμή πρέπει όμως να τα βρήκε με τα αφεντικά του ο Κοσμάς και έτσι βρέθηκε κρεμασμένος. Το πατριαρχείο όμως συνέχισε το «θεάρεστο» έργο του και το 1798 εκδίδει φυλλάδιο με τίτλο «Διδασκαλία Πατρική» οπού καλεί τον χατζηρωμίο να κάνει τι άλλο; Υποταγή. Χαρείτε με τι αγάπη και στοργικότητα συμβουλεύει ο «αγαθός» δεσπότης το ποίμνιο του:
 «Απατηλαί είναι, αδελφοί χριστιανοί, αι διδασκαλίαι των νέων αυτών ελευθέρων• και προσέχετε, φυλάξατε στερεάν την πατροπαράδοτον σας πίστην και ως οπαδοί του Ιησού Χριστού απαρασάλευτον την υποταγήν εις την πολιτικήν διοίκησιν, οπού σας χαρίζει όσα αναγκαία μόνον εις την παρούσαν ζωήν και το τιμιώτερον απ' όλα, οπού δεν προξενεί κανένα εμπόδιον ή βλάβη εις την ψυχικήν σας σωτηρίαν».
Όμως να που καμία φορά η τύχη φέρνει τα πάνω κάτω και ο χατζηρωμιός ελευθερώθηκε και άρχισε να αποκαλείτε ξανά Έλληνας πρώτη φορά μετά από 16 αιώνες. Όμως γρήγορα φάνηκε ότι η συνήθεια του να σκύβει δεν ξεπερνιέται εύκολα ποσό μάλλον όταν αυτοί που τον θέλουν σκυφτό δεν έφυγαν ποτέ πάνω από το κεφάλι του. Εκεί λοιπόν που το ιερατείο λυσσομανούσε κατά οτιδήποτε Ελληνικού, ξαφνικά έγινε Ελληνορθόδοξο. Εκεί που είχε αφορίσει την επανάσταση τώρα ξαφνικά έφτιαχνε μύθους για Άγια Λάβρα και λάβαρα. Και ο χατζηρωμιός πεσμένος στα τέσσερα το πίστεψε άλλωστε έτσι του είπαν και οι δάσκαλοι του στο σχολειό.
Τα χρονιά πέρασαν αλλά η υποταγή στην κάθε αρχή συνέχισε να είναι καλά ριζωμένη στον χατζηρωμιό. Το ιερατείο του, συνέχισε να ευλογεί και να υποστηρίζει την εκάστοτε εξουσία. Έτσι ευλόγησε κάθε δικτατορία και κάθε καθεστώς που πέρασε από αυτόν το τόπο που φέρει το όνομα Ελλάδα. Έκανε λοιπόν όπως προείπα την υποταγή παράδοση και φτάσαμε στο σήμερα να βλέπουμε τον χατζηρωμιό να συνεχίζει να σέρνετε ευλαβικά όπως τον έχουν μάθει και να μην καταλαβαίνει πως εκεί βρίσκετε και η ρίζα για την σημερινή του κατάσταση. Όχι σε κάποιον κρυμμένο εχθρό που τον επιβουλεύεται γιατί δήθεν τον ζηλεύει, αλλά γιατί ο ίδιος αρνείται να σήκωση το κεφάλι του και να δει ποιος τον έμαθε να σέρνετε. Σήκω όρθιος λοιπόν καημένε χατζηρωμιέ σε αυτόν το τόπο κάποτε έζησαν άνθρωποι που και στους Θεούς τους μιλούσαν με το κεφάλι ψηλά.
Νικόλαος Πετράτος
14/8/13
ΣΗΚΩ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΗΜΕΝΕ ΧΑΤΖΗΡΩΜΙΕ Reviewed by Unknown on 7:06:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλα τα δικαιώματα δεσμεύονται από το ΤΕΛΧΙΝΙΣ ΡΟΔΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ © 2014 - 2015
Με την Αρωγή των Διιπετές, Και Υ.Σ.Ε.Ε.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.