Top Ad unit 728 × 90

Επικεφαλίδες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΡΟΔΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ

Αθήνα, την εποχή των Ρωμιών και των Οθωμανών

Αρχες 19ου αιώνος. Σκηνή καθημερινότητας στις όχθες του Ιλισσού, με "φόντο" τον ναό του Ολυμπίου Διός και τον βράχο της Ακροπόλεως με τον Παρθενώνα. (A. Joly & C. De Lasteyrie)



Ανάλογες εικόνες έβλεπε την ίδια περίπου εποχή και ο "ανθέλληνας" Φαλμεράυερ. Όσο για το τί άκουγε, το παρακάτω απόσπασμα από τα "Αττικά" του διασημου οθωμανού περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή, είναι εξαιρετι...κά διαφωτιστικό (για τις τερατολογίες που διοχετευε η δεισιδαιμονία και η δολιότητα του κληρου ως "ιστορία" της πόλης).

«Στην χώρα που ο λαός των Ρωμιών ονομάζει την πόλι αυτήν Ατίνα, με προφορά μεταξύ τ και σ. (…)
Ο ιδρυτής της πόλεως της Ατίνας, κατά τα λεγόμενα όλων των ιστορικών, των χριστιανών και των Αιγυπτίων, είναι ο ιερός Σολομών –ας έχη ειρήνη. Αυτός επήρε γυναίκα του την ωραία κόρη του βασιλιά του Σαβά στην Υεμένη, την Βαλκίδα, που του την έφεραν ένα βράδυ, με τα νυκτικά οι νεράιδες. Και όταν αυτή αποθύμησε να ιδή τον κόσμο, ο ιερός Σολομών διέταξε τον άνεμο και από την Ιερουσαλήμ, αυτός και η Βαλκίδα επέταξαν μακρυά καθισμένοι στον θρόνο τους (…) πετώντας στον αέρα, επέρασαν στην χώρα των Ρωμιών και έκτισε (ο Σολομών) σ’αυτήν την πόλι της Ατίνας, στην θεαματική θέσι, ένα παραδεισένιο μεγάλο και ψηλό παλάτι.
Έπειτα, και ο γιός του ιερού Σολομώντος Ροβοάμ, ωμόρφηνε πολύ αυτήν την πόλι. Ύστερα την στόλισε με κτίρια (την έκτισε) ο Φίλιππος. Ο Φίλιππος αυτός, στην πέμπτη γενιά των προγόνων του, φθάνει στον ιερό Σολομώντα. (…) Στην εποχή αυτού του Φίλιππου, γεννήθηκε ο μέγας Αλέξανδρος, που τον ανέθρεψε ο Φίλιππος και που έγινε ένας βασιλιάς δικέρατος, μεγαλοπρεπής και ο οποίος ωμόρφηνε ακόμα πιο πολύ αυτήν την πόλι της Ατίνας.»

Αθήνα, την εποχή των Ρωμιών και των Οθωμανών Reviewed by Unknown on 2:10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλα τα δικαιώματα δεσμεύονται από το ΤΕΛΧΙΝΙΣ ΡΟΔΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ © 2014 - 2015
Με την Αρωγή των Διιπετές, Και Υ.Σ.Ε.Ε.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.